sierpnia 15, 2019

Cataplna z owocami morza (ośmiorniczkami) i kurczakiem


Podróżując po krajach śródziemnomorskich koniecznie trzeba skorzystać z bogactwa produktów, jakie oferują. Sposobem na szybkie, pożywne danie bazujące w zasadzie na dowolnych składnikach warzywno-mięsno-rybnych jest cataplana.  Cataplana to nazwa naczynia do gotowania - rodzaj prymitywnego szybkowaru. Nasze naczynie dzięki uprzejmości innych podróżowników dotarło do nas aż z Portugalii. I moim zdaniem jest ono bardzo przydatne w kuchni biwakowo-camperowej. Można tam "wrzucić" dosłownie wszystko a i tak wyjdzie smaczne po 15-20 minutach. Można do niej dodać mięso, ryby, warzywa, owoce morza - w zależności od tego jakimi składnikami właśnie dysponujemy, trochę przypraw i gotowe. Ja przedstawiam wersję letnią z owocami morza i kurczakiem.


Potrzebne składniki:

- jedna pierś z kurczaka,
 - opakowanie ośmiorniczek, kalmarów w mixie - filet ryby - dowolny(filet w tym wypadku najwygodniejszy, bo całość będzie w jednym pojemniku) - dwie garści muli - ostra papryczka - kilka pomidorków koktajlowych - cukinia pokrojona w kostkę - cebula w piórkach - oliwa z oliwek - czosnek starty - pół szklanki białego wina -sól, pieprz i tymianek do smaku - natka pietruszki

Opis przyrządzania:

Zasada przy cataplanie jest taka, że składniki układamy warstwowo( na samym dnie składniki podlegające najdłużej obróbce termicznej, na górze te, które gotują się najszybciej i wydzielają najwięcej "soków").Kalmary z ośmiorniczkami podsmażyłam na oliwie z odrobiną czosnku. Potem ułożyłam składniki warstwowo, najwyżej pomidorki i mule. Zalałam wszystko winem, wsypałam przyprawy (eksperymentalnie wrzuciłam znaleziony na krzaku przy parceli liść laurowy) i zamknęłam pokrywką. Po 20 minutach potrawa była już gotowa. Wykańczając danie natką pietruszki i serwując z bagietką kukurydzianą polaną oliwą walczyłam, żeby nie rzucić się na posiłek bez sztućców. Było dobre!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © ZefiremPrzezSwiat , Blogger